הימלטות מחדר נעול תוך 60 דקות על ידי פתרון סדרה של חידות - חדרי הבריחה הם הטרנד החדש שהשתלט על העולם. אבל תשכחו מכל מה שהכרתם על חידות, תשבצים או סודוקו.
"חידה היא בעיה שכיף לפתור ויש לה תשובה נכונה. 'כיף לפתור', בניגוד לבעיות יום יומיות, שלמען האמת, הן לא חידות שמתוכננות", אומר סקוט קים בספרו "האמנות של החידות".
בקומה העליונה של בניין משרדים צנוע באמצע סידני, אוסטרליה, אנחנו הולכים לבחון את הטענה הזאת. אנחנו עומדים להיות נעולים בחדר שישים דקות כאשר אמצעי הבריחה היחיד שלנו מוטל ביכולת שלנו לפתור סדרה של חידות. אנחנו לבושים בחלוקי מעבדה (משחק רופאים, אחרי הכל), בעיניים מכוסות אנו מובלים לאורך מסדרון חשוך. הדלת נעולה מאחורינו והשעון מתחיל לתקתק.
ברגע שאנחנו מורידים את הכיסוי מהעיניים, אנחנו רואים מסדרון עמוס בתמונות ממוסגרות שמאפיין בית של אישה צעירה. אבל כרגע לא התמקדנו בפרטים הללו - לאישה הצעירה יש שעה אחת בלבד לחיות, וכולנו בוהים בתיבה נעולה שנמצאת על הרצפה.
הבריחה הגדולה
חדרי בריחה - או "משחק היחלצות מחדר נעול", כפי שהם מכונים לעתים, כבשו את העולם בסערה בשנים האחרונות; לפי ספירה אחת, יש כעת קרוב ל -1,400 חדרים פזורים על פני 277 ערים ו - 53 מדינות ברחבי העולם.
הנחת היסוד פשוטה: קבוצה קטנה של אנשים נשלחים לחדר, שנראה כמו זירת פשע, משרד, או אפילו בית פרוורי רגיל, בהתאם לתרחיש המשחק. בפנים, מוצגים בפני השחקנים סדרה של חידות שהם צריכים לפתור כדי לצאת מהחדר הפיזי שבו הם נעולים.
אבל החידות הן לא רק חידות, פאזלים או סודוקו - הם באים בכל הצורות והגדלים, ורבים מהם משולבים בצורה כל כך חלקה בחדר שבמבט ראשון, הם אפילו לא נראים כמו בעיות שיש לפתור. האם צריך להרים את הרדיו? האם יש להחזיר את הספרים למדף? ולמה חסר כיסא אחד ליד השולחן?
חדר הבריחה הוא המקום שבו הקווים בין העולם האמיתי והבדיוני מטשטשים. אתה יודע שאתה לא בזירת פשע ואתה לא באמת נעול בחדר, אבל במשך 60 דקות, הטבילה בעולם הבדיוני הזה היא כמעט מוחלטת.
גורם ההפתעה
יצירת חידות מאתגרות, מהנות ופתירות לחדר בריחה הינה אתגר בפני עצמו.
לדברי מאט לי, יוצר חדר הבריחה מסידני, החידות הפיזיות עצמן צריכות להתאים לנרטיב של החדר וליצור תמונה מושלמת. לדבריו, "אם מוטיב החדר שלך הוא כלא, ובחדר יש כובע של פיראט זה מוציא אותך מהאותנטיות של הסצנה".
אבל זה לא אומר שמעצבי חדרים לא יכולים לכלול מכניקה חכמה שגורמת לשחקנים לחשוב מחוץ לקופסה ולפעול בדרכים לא צפויות. מאחורי הקלעים, יש כמות מפתיעה של טכנולוגיה שמאפשרת לחלל להיות אוטומטי לחלוטין בלי לכלול שחקנים נוספים.
"אנחנו לא אוהבים לרמות," אומר לי. "אני לא אחד שיאמר, 'יש לנו דלת וברגע שאתה עושה פעולה מסוימת אנחנו נפתח אותה מרחוק בשבילך', או שיש מישהו שמסתתר ופותח אותה. אנחנו רוצים תגובה אוטומטית, שניתן להשיג באמצעות טכנולוגיה ".
טכנולוגיה בשרות חדרי הבריחה
חלק מהאוטומציה הזאת מושגת באמצעות ארדואינו (Arduino) - ערכת שבבים זולה וקלה לשימוש, שניתן לתכנת עבור יישומים רבים מספור, מתאורה ורובוטיקה ועד הדברים הכי מטורפים שאפשר לחשוב עליהם. אבל זה לא רק אלקטרוניקה חובבנית שמסתתרת בקירות. צוותים רבים משתמשים בחיישני Kinect לזיהוי תנועה, כלומר תנועות מסוימות בחלל מסוגלות לשחרר אלמנטים חדשים בחדר. לדברי לי, זה הכול עניין של לתת לפותרי החידות משהו בלתי צפוי, "רוב האנשים מכירים את Kinect משימוש במשחקי Xbox, כך שהיכולת להשתמש ברכיב כזה, אבל בדרך בלתי צפויה - מספקת אלמנט של הפתעה. לכולם היום יש טלפון חכם, מחשב טוב וחיבור לאינטרנט - ולמרות הכל קסם הטכנולוגיה עדיין קיים, במיוחד כאשר משתמשים בו בדרכים בלתי צפויות".
האוטומציה המלאה הזאת נותנת לשחקנים חוויה שלמה, כך שכל זמן שהם נעולים בחדר הם חשים חלק מהעולם והמציאות שהחדר יצר עבורם ושוכחים שיש משהו מעבר לקירות חדר.
המטרה של חדר בריחה היא להפתיע ולענג בדרכים בלתי צפויות.
ללי וצוותו, השאלה הקבועה שנשאלת בעיצוב החידה בחדריהם היא, "האם זה יפתיע בדרך כלשהי?"
"אם לא נהנית, אין טעם לעשות את זה", אומר לי. "אם אתה בחדר ואתה לא חושב על הזמן או על כל דבר אחר שאתה צריך לעשות היום - זה המדד הטוב ביותר להצלחה."
אחרי הכל, חדרי הבריחה הטובים ביותר, הם באמת רק עניין של אסקפיזם.